Отправлено: 12.10.13 01:26. Заголовок: Людовик XIV Ну, я ..
Людовик XIV
Ну, я не слишком удивлюсь, если мистер Троубридж, автор книги "Красавицы английского двора", из которой взяты эти гравюры, перепутал все, что мог, в процессе сбора иллюстраций. Хотя сам он торжественно благодарит целый ряд лиц за предоставленные источники:
"As regards the illustrations, I am especially obliged to—
The Duc de Guiche for obtaining for me the permission of his father, the Duc de Gramont, to engrave his portrait of Armand, Comte de Guiche. This portrait is, I believe, the only one of the Comte de Guiche known to exist, and is now published for the first time.
I am also indebted to Earl Spencer, the Earl of Sandwich, Dr. G. C. Williamson, and the Strand Magazine for their courtesy in granting me permission to reproduce the portraits respectively of the Countess of Shrewsbury, the Duchesse de Mazarin, "Madame," and the medals of the Duchess of Richmond."
Миниатюра с портретом Генриетты была предоставлена упомянутым доктором Уильямсоном, но, согласитесь, так легко перепутать одну Генриетту с другой, особенно когда ты доктор, а не искусствовед. ))